OVER DUYF

Een uit de hand gelopen passie voor schoenen

Maatschoenmaker Bart Duivenvoorden runt samen met goede vriend Eelco Mobron het exclusieve schoenenmerk Duyf. De collectie herenschoenen van Duyf is het resultaat van een uit de hand gelopen passie voor schoenen, in combinatie met technische vakkennis.

De eerste collectie


In 2009 namen Bart en Eelco het initiatief om een hoogwaardige schoenenlijn op te zetten. Waarom? Omdat ze het leuk vonden. Daarnaast hadden ze sterk de behoefte om kwaliteit aan de man te brengen. De meeste confectieschoenen zijn van slechte kwaliteit. Om de verkoopprijs laag te houden worden zwakke materialen gebruikt. Belangrijke constructieslagen worden achterwege gelaten, wat ten koste gaat van de duurzaamheid. “Wanneer je weet hoe het vervaardigen van een schoen in zijn werk gaat, weet je ook dat de balans tussen betaalbaar en kwaliteit veel beter kan”, aldus Bart. Tijdens het opzetten van de eerste collectie merkten de heren al snel dat het moeilijk was om een fabriek te vinden die aan hun kwaliteitseisen voldeed. Maar na een lange zoektocht werd de eerste Duyf-collectie gelanceerd. Deze bestond uit zeven modellen, ieder in drie verschillende kleuren.

Uiteraard bleken sommige modellen meer geliefd dan anderen. Terwijl klanten hongerig werden naar een volgende collectie en andere kleuren, bleven schoenen die met veel expertise en aandacht ontwikkeld waren op de plank liggen. Dat was toch wel frustrerend voor iemand met liefde voor het vakmanschap. Bart en Eelco voelden dat er ontzettend veel enthousiasme was voor de schoenen van Duyf, maar de collectie moest meer mogelijkheden bieden. Want de klant een cognac schoen voorstellen terwijl hij eigenlijk bruin wilt is niet meer van deze tijd. De eerste ideeën voor het hand finished concept begonnen zich te ontwikkelen.

Hand finished schoenen


In de looierij worden leren huiden met verschillende stoffen behandeld om ze bruikbaar te maken voor het vervaardigen van producten, dat wil zeggen, zodat het organische materiaal niet vergaat. Tijdens dit proces worden de huiden ook geverfd, vaak in bruin of zwart voor een natuurlijke uitstraling. Bart en Eelco besloten deze handeling zelf te beheren, zodat elk paar schoenen naar de wens van de klant gekleurd kon worden. Na jarenlang experimenteren met verschillende verftechnieken en het zoeken van de juiste partners lukte het om de kwaliteit toe te kunnen passen die de heren voor ogen hadden.

Bart en Eelco zijn erg trots op hun werk tot nu toe. Elk paar Duyfs is uniek en daardoor extra bijzonder. Naast het runnen van Duyf zijn ze mede-eigenaar van ambachtelijke schoenmakerij Woestenburg waar ze ook zelf op de werkvloer te vinden zijn. Bart staat achter de machines. Eelco regelt de boekhouding en verkoop van de producten die in de winkel van het reparatiebedrijf verkocht worden.

Lees hier meer over de achtergrond van familie Duivenvoorden

Derde generatie schoenmakersfamilie Duivenvoorden


Het verhaal van de schoenmakersfamilie begint in 1932 met Petrus Leonardus Duivenvoorden (1912-1971), schoenmaker in hart en nieren. Petrus runde zijn eigen succesvolle reparatiebedrijf in Noordwijkerhout en later, na de Tweede Wereldoorlog, in Santpoort. Zijn beide zoons Fons en Peter hebben de liefde voor het ambacht meegekregen.

Fons begon op twaalfjarige leeftijd als schoenmaker bij het bedrijf van zijn vader, waar hij de kneepjes van het vak leerde. Twaalf jaar later trad hij in dienst bij ambachtelijke schoenmakerij Woestenburg. In 1998 heeft Fons Woestenburg overgenomen. Fons is een schoenmaker in hart en nieren en heel trots op zijn familiebedrijf.

De oudste zoon Peter is gespecialiseerd in orthopedie. Na het overlijden van zijn vader heeft Peter een tijd het reparatiebedrijf in Santpoort voortgezet. Later is hij bij zijn broer in de zaak komen werken, voor maar liefst 25 jaar lang. Peter is in september 2013 met pensioen gegaan.

Bart, de zoon van Fons, wist dat hij net als zijn opa, oom en vader, schoenmaker wilde worden. Bart stond op veertienjarige leeftijd bij zijn vader en oom in de zaak om het vakmanschap onder de knie te krijgen. Naast het herstellen van schoenen heeft Bart zich gespecialiseerd in het vervaardigen van op maat gemaakte schoenen.